Peter en de Wolf – Een Muzikaal Sprookje

Heb je ooit een sprookje gehoord dat helemaal uit muziek bestond? Peter en de wolf  is zo’n bijzonder sprookje! Het werd bedacht door de grote Russische componist Sergej Prokofjev. Ieder karakter in het verhaal wordt gespeeld door een ander muziekinstrument. Zo klinkt het heel herkenbaar!

De instrumenten uit het Peter en de Wolf

Laten we eens kijken welke instrumenten we allemaal tegen gaan komen. De vogeltjes worden gespeeld door heel hoge fluitjes, die we fluiten noemen. De eendje klinkt als een hobo, een houtblazer met een diepe, vrolijke toon. De kat is een strijkinstrument, namelijk de lage klarinet. De heerlijke dikke accenten van de fagot stellen de boze wolf voor. Voor Peter zelf gebruikte Prokofjev de hoge strijkers, de violen. En de jagers komen voorbij als het koper, met trompetten en trombones.

 

Het verhaal

Maar wat gebeurt er nou precies in dit muzikale sprookje? Peter is een dapper jongetje dat stiekem de tuin in gaat, terwijl zijn gezin binnen zit. Hij ontmoet een vogeltje dat hem waarschuwt voor de gemene wolf die in het bos rondloopt. Peter spot ook een eendje en een kat. Dan hoort hij de bassen van de fagot – de wolf komt eraan! Peter verjaagt de wolf, maar die blijft rondsnuffelen. De eendjes worden bijna opgevreten, maar de vogeltjes vliegen rond de wolf en leiden hem af.

Net op dat moment komen er twee jagers de tuin in. Hun koperen trompetten en trombones schallen door de muziek. Ze schieten niet op de wolf omdat Peter dat niet wil. Uiteindelijk vangen ze de wolf levend met een touw. Het sprookje eindigt met een processie, waarin de jagers de wolf meenemen en alle dieren achter hen aan dansen.

Muziek heel slim gebruikt

Zie je hoe elk dier en elk belangrijk persoon zijn eigen unieke instrument heeft? Door ernaar te luisteren, kun je het verhaal gewoon volgen aan de hand van de muziek. De volgende keer dat je Peter en de Wolf hoort, probeer dan maar eens alle instrumenten te herkennen. Prokofjev vertelt dit avontuur op een heel slimme, muzikale manier!

Meer leuke sprookjes

Naast dit sprookje vind je op de website De Leukste Sprookjes vind je nog veel meer grappige, ontroerende en speciale sprookjes. Wat is eigenlijk jouw favoriete sprookje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *